Project 1140

Replacing the old family seat, this commission for a new country house approaches 10,000sqft and is designed around a very formal centralised plan, which perfectly suits grand entertaining, with the subsidiary and service spaces housed in the adjacent wing.

The house was built with Cotswold stone quarried from the family’s own quarry and displays particularly intricate classical detailing, mostly from the Queen Anne period. The theme of historical transition is taken up in the interiors, where archaeologically correct panelled interiors are complemented with fine Neo classical bespoke fireplaces and cornices in the principal rooms.

This project was the winner of the Georgian Group Architectural Award in 2014 for best new building in the Classical tradition. The building was noted for it’s “subtle and fluid evocation of classical principles giving a result that manages to be playful as well as imposing”.


See more projects in New Houses