Project 1205 Pool

Given our client’s background in precision engineering and cutting edge design, an early design decision was that the pool building should be a sleek, contemporary structure to contrast the Cotswold vernacular of the main house.

The pool stands alone as a minimal, precise pavilion, devoid of the mechanical equipment that can take over a pool building. The gym building becomes the transition between the traditional house and the contemporary pool pavilion, connected to the pool by a frameless, glass link. The link becomes almost invisible, maintaining the separation and individuality of the two buildings.

The defining feature of the pool building is the ceiling, a curving structure, finished in a polished venetian plaster, it has been designed to give the impression that the roof is floating, with the ceiling visually detached from the columns holding it all up. This is a place to retreat to and relax in, a serene environment with no distractions, where you lie relaxing in your dark, bottomless pool looking up at the curved, floating ‘sky’ above. The project won an RIBA Award in 2014.


See more projects in Leisure Buildings